Wist je dat...

  • er ook een pannenkoekenplant bestaat? Deze bladeren hebben de vorm van pannenkoeken en zijn nu heel populair!
  • het recept voor pannenkoeken in de 12e eeuw door kruisvaarders werd meegenomen vanuit China en Nepal?
  • in Engeland, Ierland en Australië al eeuwenlang Pancake Day wordt gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag (de eerste dag van de christelijke vastenperiode)?
  • we in Nederland sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag vieren op een vrijdag in maart?
  • pannenkoek tot 1995 werd gespeld als pannekoek?
  • de Amerikaanse pancake dikker is dan de Nederlandse pannenkoek?
  • de Franse crêpe dunner is dan de Nederlandse pannenkoek?
  • Amerikanen pannenkoeken meestal bij het ontbijt eten i.p.v. 's avonds?
  • de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog?
  • het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten?
  • het record van pannenkoeken eten in één uur ligt op 73 stuks?
  • zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
  • 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per maand pannenkoeken eet?
  • 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan een zelfgebakken pannenkoek?
  • Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten?
  • 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet, 68% met poedersuiker en 56% met spek?
  • vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers?
  • een pannenkoekpan ook vaak gebruikt wordt voor het bakken van eieren?
  • je pannenkoeken het lekkerst warm kunt houden in een oven of au-bain-marie op een bord boven een pan met kokend water. Zo kan je in een keer alle pannenkoeken warm serveren en zit je dus niet te wachten als je er al eentje op hebt?
  • het verschil tussen een pannenkoek en flensje naast de dikte vooral in de hoeveelheid eieren zit, waardoor het beslag dunner wordt?
  • we in Nederland zelf ook verschillende soorten pannenkoeken hebben? Namelijk
    De 'gewone' pannenkoek: rond met een diameter van ongeveer 25cm en een dikte van circa 0,5cm
    Het poffertje: een luchtige soort kleine pannenkoek, gebakken in een speciale poffertjespan.
    Het flensje: een dunne pannenkoek.
    Spekdik: een Groningse variant gemaakt met een wafelijzer op Nieuwjaar.
    De drie-in-de-pan: kleine dikke pannenkoekjes met rozijnen. Deze worden, zoals de naam al zegt, per drie stuks in een pan gebakken.
  • je de lekkerste spekpannenkoeken bakt als je eerst de spek in de pan legt en daarna het pannenkoekbeslag er overschenkt?
  • je een pannenkoek met gesmolten kaas maakt door de kaas toe te voegen nadat je de pannenkoek hebt omgedraaid? En een pannenkoek met gebakken kaas door de kaas in de pan te doen voordat je het beslag toevoegt?
  • bij het maken van appelpannenkoeken de goudreinet, jonagold, braeburn en kanzi appels het beste geschikt zijn?
  • je poffertjes ook kunt vullen? Giet hiervoor een beetje beslag in de holletjes van de poffertjespan. Leg hierop met een theelepel wat vulling en dek de vulling weer af met een laagje poffertjesbeslag.
  • je gebakken pannenkoeken, wanneer goed afgedekt, ongeveer twee dagen in de koelkast kan bewaren? In de diepvries blijven pannenkoeken ongeveer 3 weken goed.

Een initiatief van: